Pod Tatrami súvisí problém nezamestnanosti s rómskou otázkou

06.06.2010 Kežmarok

Kežmarok 6. júna (TASR) – Najväčší problém so zamestnanosťou pod Tatrami súvisí s rómskou otázkou.
V okrese Kežmarok je v súčasnosti viac ako 20-% nezamestnanosť a podľa primátora mesta Igora Šajtlavu (nezávislý) 90 % nezamestnaných tvoria práve Rómovia.
\"To asi nikto nevie ako tento problém vyriešiť, mne sa ho podarilo vyriešiť v meste, nie však v celom okrese, \" konštatoval primátor. Ľudia v regióne podľa neho majú kde pracovať, pracovných miest je dostatok. \"Podľa posledných informácií krajčírska firma vo Veľkej Lomnici potrebuje šičky, bude sa rozširovať firma Hengstler, ruská farmaceutická firma pokračuje vo výstavbe, \" konkretizoval situáciu Šajtlava.
Problém s umiestnením Rómov do zamestnania však vidí skôr v nevzdelanosti tejto populácie. Na pracovné pozície, ktoré sú k dispozícii, totiž treba vyučených ľudí alebo vzdelaných v odbore. Ide podľa neho o dlhodobý proces a asi ťažko sa v krátkom čase vyrieši.
Spôsob riešenia tejto problematiky vidí vo vzdelávaní rómskych detí a ich odčlenenia od komunity. \"To sa však určite nebude páčiť ich rodičom, táto téma už bola na pretrase niekoľkokrát. Je to však podľa mňa zatiaľ jediné riešenie, ktoré by mohlo v budúcnosti pomôcť k vyriešeniu tohto problému, \" zhodnotil Šajtlava.
Podľa riaditeľa Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky Jozefa Bendžalu by sa problém nezamestnanosti v okolí Tatier mal riešiť predovšetkým podporou turizmu. \"V tomto regióne sa nebudú stavať fabriky, tu je potrebné podporiť práve turizmus a využiť prírodné podmienky, pretože práve turisti prinášajú do nášho regiónu prácu, \" konštatoval. Dodal, že cestovný ruch nie je zo strany vlády zďaleka tak podporovaný ako napríklad automobilový priemysel. Ďalej zdôraznil, že v oblasti poskytovania služieb môžu pracovať aj ľudia, ktorí na to nemajú vzdelanie, \"dajú sa však veľmi rýchlo preškoliť\".
To podľa neho súvisí aj so začlenením študentov z hotelových škôl a učilíšť do pracovného pomeru. Na Slovensku je množstvo hotelových škôl a škôl orientovaných na služby, ale veľké percento žiakov po škole odchádza do zahraničia. \"Bolo to až 70 %, preto by si vláda mala uvedomiť, že treba vytvoriť lepšie podmienky v oblasti služieb doma. Vytvorili sme im školy a hotelové akadémie, ale treba im vytvoriť aj pracovné pozície, \" hovorí riaditeľ ZHR SR.
V službách sa podľa neho vytvára vysoká pridaná hodnota, pretože sa spotrebúvajú domáce výrobky, vytvárajú sa podmienky pre domácich dodávateľov, a to súvisí aj so zahraničnými investormi. Bendžala zdôraznil, že je dôležité na jednej strane podporiť poskytovateľov služieb v oblasti turizmu, aby vytvárali nové pracovné miesta a na druhej strane, aby vláda vytvárala také podmienky, ktoré by absolventov škôl udržali doma.
 

Vyberte región